• sales@hdv-tech.com
  • 24H онлајн услуга:
    • 7189078c
    • sns03
    • 6660e33e
    • YouTube 拷贝
    • инстаграм

    Како да ги видите информациите за DDM за оптичкиот модул

    Време на објавување: Јан-04-2023 година

    Оптичкиот модул DDM е средство за следење на параметрите.Има не само функции за аларм и предупредување, туку и функции за предвидување и локација на дефекти.

    Постојат два главни методи за прегледување на информациите за DDM на оптичкиот модул: SNMP и команда.

    1. SNMP, имено Simple Network Management Protocol, е стандарден протокол специјално користен за мрежни јазли за управување со IP мрежа.Информациите за DDM за оптичкиот модул може да ја прочитаат добиената оптичка моќност и пренесената оптичка моќност на оптичкиот модул преку SNMP.

    Кога вашиот оптички модул поддржува DDM, можете да ја овозможите оваа функција, а потоа да користите Net SNMP (snmpwalk) за барање.

    Земете го Cisco ASR9k прекинувачот како пример, прочитајте ја добиената оптичка моќност и пренесената оптичка моќност на оптичкиот модул преку SNMP.

    Забелешка: Cisco ASR9k прекинувачот е оперативен систем IOS-XR со верзија 5.3.1.MIB е „CISCO-ENTITY-SENSOR-MIB“ и OID е 1.3.6.1.4.1.9.9.1.1.1.1.

    1. Извршете ги следните команди преку алатката Net SNMP:;

    zxczxcxz1

    2. Потоа интерфејсот на командната линија ќе ја прикаже примената оптичка моќност и пренесените вредности на оптичка моќност.

    zxczxcxz2

    Забелешка: 10 * лог (mW)=dBm

    2. Поради различните марки на добавувачи на опрема, SNMP's MIB (Management Information Base) и OID (Object Identifiers) се различни.Некои уреди можат директно да добијат информации за DDM преку едноставни команди.

    На пример, прекинувачите Huawei може да ја внесат командата Display.

    Извршете ја командата приказ на примопредавател [интерфејс тип на интерфејс број на интерфејс |идентификатор на слот за слот] [објаснето] за да ги видите информациите за оптичкиот модул на интерфејсот на уредот.

    Извршете го командниот интерфејс за дијагностицирање на предавателот на екранот [број на интерфејс тип на интерфејс] за да се прикажат дијагностичките параметри на оптичкиот модул.



    веб聊天